'Passagiersvliegtuigen onderschept door straaljagers'

Volgens de luchtvaartautoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten zijn twee passagiersvliegtuigen maandag onderschept door Qatarese straaljagers. Dat meldt Al-Arabiya maandag.

"Qatarese straaljagers hebben een passagiersvliegtuig uit de Emiraten onderschept, terwijl deze tijdens een gewone vlucht op weg was naar Manama (Bahrein)", liet de luchtvaartautoriteit van de Emiraten weten. "Dit is een ernstige bedreiging van de veiligheid in het luchtruim en een duidelijke schending van de internationale wetten."

Het Bahreinse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde het onderscheppen van de passagiersvliegtuigen. Een woordvoerder van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken liet daarentegen juist weten dat van de beschuldigingen helemaal niks waar is en dat er geen vliegtuig is onderschept.

De VAE en drie andere Arabische landen verbraken in juni alle banden met Qatar, dat banden zou hebben met extremisten en Iran. Aangezien de VAE en Bahrein zeggen dat de onderscheppingen hebben plaatsgevonden en Qatar dit ontkent, lijkt het aannemelijk dat in elk geval één van beide partijen hier niet helemaal de waarheid spreekt.