Rutte hoeft geen excuses meer van Erdogan

Premier Mark Rutte eist niet langer publiekelijk dat de Turkse president Erdogan excuses maakt voor zijn harde woorden over Nederland. Hij wijst erop dat beide landen "uiteindelijk weer een relatie moeten bouwen". Wel onderstreept Rutte dat de Turkse regering verontschuldigingen van Nederlandse zijde "in ieder geval" uit haar hoofd moet zetten.

De betrekkingen tussen Nederland en Turkije zijn ijzig sinds Den Haag en Ankara in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen keihard met elkaar in aanvaring kwamen. Nederland weigerde Turkse ministers de toegang. Erdogan noemde Nederlanders nazi's en fascisten. Sindsdien hebben beide landen geen ambassadeur meer in elkaars residentie. Nederland eiste excuses van Turkije, en Turkije op haar beurt van Nederland.

Ook de verontrustende manier waarop Turkije met de mensenrechten omspringt is niet per se een belemmering voor het herstellen van de diplomatieke betrekkingen, zei Rutte in televisieprogramma Buitenhof. Daar wordt nu "achter de schermen aan gewerkt".

Rutte wil eis Turkse excuses niet herhalen
Rutte wil eis Turkse excuses niet herhalen (Foto: ANP)