Ghana debuteert op Winterspelen dankzij Nederlander Frimpong

Voor het eerst in de geschiedenis zal Ghana komende maand vertegenwoordigd zijn op de Olympische Winterspelen. Dat heeft het Afrikaanse land te danken aan Akwasi Frimpong, al sinds zijn achtste woonachtig in Nederland en voormalig lid van de Nederlandse atletiekploeg.

Frimpong begon enkele jaren geleden met de skeletonsport, waarin men liggend op een sleetje head first naar beneden raast. Namens Ghana was het met de huidige kwalificatieregels relatief makkelijk om zich voor de Spelen te plaatsen, hoewel ook Frimpong uiteraard een serieus niveau moest halen.

De nieuwe regels zorgen dat in principe elk continent iemand mag sturen, mits de nummer één van het continent in de mondiale top-100 staat. Frimpong is bij de mannen de enige Afrikaan en eindigde de kwalificatieperiode als 99e op de wereldranglijst.

Dan stond er nog één eis voor elke deelnemer: een ieder moet in de afgelopen twee seizoenen op minstens vijf banen in actie zijn gekomen. Na wedstrijden op de twee Canadese en de twee Amerikaanse banen voldeed Frimpong afgelopen week aan die eis door mee te doen aan de Intercontinental Cup in het Zwitserse St Moritz.

Frimpong is overigens niet de enige Afrikaanse skeletonner die naar Pyeongchang mag. Simidele Adeagbo uit Nigeria begon in augustus met sleeën, vond deze maand al de aansluiting bij de Amerikaanse subtop en mag ook naar de Spelen. Daardoor zal Nigeria, dat nog nooit op de Winterspelen te bewonderen was, ineens met een skeletonster én twee bobsleesters naar Pyeongchang af mogen reizen.