Snowboardgrootheid White met 'perfecte 100' naar Olympische Spelen

Snowboarder Shaun White heeft zich geplaatst voor zijn vierde Olympische Spelen. De 31-jarige Amerikaanse grootheid, dertienvoudig X-Games-kampioen op de slopestyle en superpipe, was tijdens de World Cup op de halfpipe in Snowmass ongenaakbaar.

Op de Amerikaanse sneeuw zette White in de finale een schitterende run neer en dat leverde hem de perfecte score van 100 punten op. Het is pas de tweede keer in zijn illustere carrière dat White de magische score weet te bereiken, nadat hij dat ook deed tijdens de finale van de Winter X-Games in 2012.

Voor de liefhebber, White toverde de volgende moves uit de hoge hoed tijdens zijn winnende run: een frontside double cork 1440, cab double cork 1080, frontside 540, double McTwist 1260 en tot slot een frontside double cork 1260. "Ik viel in de eerste en tweede run en dacht voor de laatste run dat ik het wat rustiger aan ging doen", zei White. "Tot ik die gasten voor me ineens al 1400's eruit zag gooien, nog riskanter dan de runs daarvoor. Toen heb ik ook alles maar uit de kast getrokken en het lukte!"

White pakte in 2006 en 2010 olympisch goud op de halfpipe en eindigde vier jaar geleden teleurstellend als vierde. Dit seizoen kwam hij al twee keer hard ten val, in oktober werd zijn gezicht na een valpartij gedecoreerd met ruim zestig hechtingen. Scotty James eindigde in Snowmass overigens net als tweede en dat belooft wat voor de Spelen in Pyeongchang: de Australiër is de regerend wereldkampioen en kampioen op de X-Games.

De finaleruns van de top-3 in Snowmass (Bron: YouTube)