Van de Laar vijfde; Slechte dag voor De Rooy

In de tiende etappe van de Africa Eco Race is het team van Jan van de Laar vijfde geworden. Gerard de Rooy had een slechte dag en werd slechts twaalfde. Winnaar van de etappe was de Fransman Dominique Laure met zijn buggy.

In de etappe van Amodjar naar Akjoujt over 453 kilometer waarvan 408 kilometer special stage kwam de truck van De Rooy meerdere keer vast te zitten. Concurrent Van de Laar moest er tot twee keer aan te pas komen om de truck los te trekken. Tot dan leek de Rooy op weg naar een etappezege.

Gerard de Rooy: “Het was een heel mooie special, maar wel zo moeilijk. Extreem zacht zand, te zacht. We hebben iedereen ingehaald in de eerste 50 kilometer. We hebben een minuutje of vijf vast gezeten, maar waren er snel op eigen kracht weer uit. Toen konden de auto’s die we hadden ingehaald ons weer passeren. Het ging hartstikke goed, maar bij kilometer 180 stonden we zo vast als een huis. We zijn drie kwartier tot een uur aan het scheppen geweest. Ik denk dat we een zandbak of 25 hebben gevuld, zo zacht was het. We hebben geprobeerd de luchtkussens eronder te frotten, maar dat werkte niet. Net toen we de wanhoop nabij waren, zagen we een rookwolk aankomen: kwam Jan van de Laar aan getokkeld. Die heeft ons eruit getrokken.”

Op 30 kilometer voor het einde kwam de Iveco Powerstar opnieuw vast te zitten in het mulle zand. Dit keer moest het team van Van de Laar opnieuw redding brengen om de truck los te trekken. In het algemeen klassement verloor De Rooy 39 minuten op klassementsleider Mathieu Serradori. Door het goede resultaat stijgt het team van Van de Laar naar de tiende plaats in het algemene klassement.