Trump weigert ambassade Londen te openen

De Amerikaanse president Donald Trump weigert de nieuwe ambassade van zijn land komende maand te openen in Londen. Hij verweet de vorige regering een "slechte deal" te hebben gesloten bij het verplaatsen van de diplomatieke post.

Trump klaagde dat de verkoop van de oude ambassade "peanuts" opleverde, terwijl het pand zich bevond op een toplocatie in de Britse hoofdstad. Bovendien moest volgens de president voor "1,2 miljard dollar" een nieuw gebouw worden neergezet op een mindere locatie. "Ze wilden dat ik een lintje kwam doorknippen. Nee!", twitterde hij.

De burgemeester van Londen liet weten niet rouwig te zijn dat Trump afzegt. "Veel Londenaren hebben duidelijk gemaakt dat Donald Trump hier niet welkom is zolang hij zulke polariserende plannen wil uitvoeren", twitterde Sadiq Khan. "Kennelijk is dat eindelijk tot hem doorgedrongen."

Welkom

Trump heeft als president nog steeds geen bezoek gebracht aan het Verenigd Koninkrijk, waar activisten hebben aangegeven hem met grootschalige protesten te willen onthalen. Khan schreef in een verklaring er niet aan te twijfelen dat mensen bij een bezoek van de president massaal de straat op zouden zijn gegaan.

Een woordvoerder van de Britse premier Theresa May liet weten dat de president wel degelijk welkom is in Londen. De regering liet volgens de BBC ook weten dat de relatie tussen de VS en Groot-Brittannië "sterk en diepgaand"blijft, ondanks de afzegging.

Trump weigert ambassade Londen te openen
Trump weigert ambassade Londen te openen (Foto: ANP)