'Mogelijk verenigde Koreaanse teams op Olympische Spelen'

Op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang verschijnen volgende maand mogelijk teams aan de start die bestaan uit zowel Noord- als Zuid-Koreanen. Volgens Yonhap heeft een functionaris van het ministerie van cultuur, sport en toerisme een voorstel daartoe ingediend.

Noord-Korea zal twee kunstschaatsers naar de Spelen sturen, met daarbij de kanttekening dat die nog wel goedgekeurd moeten worden door het Internationaal Olympisch Comité: de twee zijn te laat ingeschreven door de Noord-Koreanen, maar een uitzondering om ze mee te laten doen lijkt wel waarschijnlijk.

Volgens het nieuwste plan zouden er Noord-Koreaanse speelsters opgenomen moeten worden in het Zuid-Koreaanse vrouwenijshockeyteam. Dat team lijkt normaal gesproken alle wedstrijden te gaan verliezen, en het toevoegen van voor hen compleet onbekende Noord-Koreaanse speelsters - enkele weken voor de Spelen - lijkt de kansen op een verrassende overwinning zeker niet te vergroten.

Nog opvallender zou zijn dat men een tweemansbob zou willen, met één Zuid- en één Noord-Koreaan. Vooral bij de mannen heeft Zuid-Korea de laatste jaren flink aan de weg getimmerd en met name Won Yun-jong behoort inmiddels tot de absolute wereldtop, uiteraard met Zuid-Koreaanse remmers. Het valt voor de Zuid-Koreanen dan ook te hopen dat het in het plan om een extra slee gaat en dat het niet de bedoeling is om al jaren samenwerkende teams uit elkaar te halen, om zo plaats te maken voor een Noord-Koreaan.

In 1936 in Berlijn deed voor het laatst één Koreaans team mee aan de Spelen, tot Turijn 2006 liepen de landen een aantal keer samen het stadion binnen tijdens de openingsceremonie.