NS en STC gaan samenwerking aan

De NS en het STC (Scheepvaart- en Transportcollege in Rotterdam) hebben de handen ineengeslagen en een samenwerkingsovereenkomst getekend. NS: "Samen willen we vanaf komend schooljaar een nieuwe machinistenopleiding aanbieden, waarbij leren en werken hand in hand gaan."

Het gaat om een zogenoemde tweejarige gecombineerde leerweg (beroepsopleidende leerweg en beroepsbegeleidende leerweg). Wie in september aan de opleiding begint, wordt in een jaar klaargestoomd voor het officiële VVRV vakexamen voor machinist. Na het succesvol afronden van dit examen zijn de studenten volledig bevoegd machinist.

In het tweede leerjaar komen de nieuwe machinisten al in dienst bij NS. Dan is het moment om echt vlieguren te maken op het spoor volgens de NS. Zij doen dit op het traject Alphen aan den Rijn - Gouda bij R-Net. Daarnaast is er nog één dag school per week waarbij de student zich voorbereidt op het mbo-schoolexamen voor de algemene vakken. Na het behalen van het mbo-diploma kunnen deze NS-collega’s ook elders in het land aan de slag.

NS werkt voor machinistenopleidingen al samen met het ROC Amsterdam en het ROC Twente. Het verschil met deze toekomstige samenwerkingsvorm met het STC is dat bij de ROC-opleidingen de machinisten niet al na een jaar in dienst komen bij NS.

NS en STC gaan samenwerking aan (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS en STC gaan samenwerking aan (Foto: Nederlandse Spoorwegen)