Politie langs bij mensen wegens demonstratieoproep

Als je een facebookpagina begint met een oproep tot demonstreren gebeurt er doorgaans helemaal niets. Als je echter een oproep doet om te demonstreren tegen de gaswinning van de NAM ligt dat anders. Dan krijg je - net als wanneer je een goudvis in een kom houdt - prompt agenten aan de deur.

In Groningen is de politie namelijk langsgegaan bij twee beheerders van een Facebookpagina waar werd opgeroepen te demonstreren bij het bezoek van minister Wiebes, en in tegenstelling tot demonstraties bij ambassades, tegen kindervrienden en andere oproepen gaan we natuurlijk niet zomaar in protest tegen een minister.

Agenten kozen er volgens politie.nl voor om in een persoonlijk gesprek te vragen naar de aard, het aantal deelnemers en de locatie van een mogelijke demonstratie.

"Uiteraard komen we niet aan het grondrecht om te demonstreren. Achteraf gezien was het beter geweest om de twee bezoeken niet in politie-uniform af te leggen, maar in gewone ‘ burger’ kleding," zo meldt de politie. Want een bezoek van een agent in burger is natuurlijk geen bezoek van een agent.