Topkanoër naait rivaal met steroïden in drankje, acht jaar schorsing

Een Japanse vlakwaterkanoër blijkt een matennaaier van flinke proporties. De 32-jarige Yasuhiro Suzuki blijkt afgelopen jaar tijdens de nationale kampioenschappen zijn 25-jarige rivaal Seiji Komatsu genaaid te hebben: Suzuki vervuilde Komatsu's drinken met anabole steroïden.

Komatsu werd niet verrassend betrapt op het gebruik van doping, maar ontkende in alle toonaarden. Dat gebeurt wel vaker bij betrapte sporters, maar in dit geval bleek hij na onderzoek gelijk te hebben: de steroïden waren wel in zijn lichaam aanwezig, maar het was toch echt niet zijn schuld.

Na onderzoek van de nationale kanobond gaf Suzuki toe het drankje van zijn rivaal vervuild te hebben. Dat niet alleen, hij saboteerde concurrenten ook meer dan eens door bijvoorbeeld materiaal te jatten of zelfs kapot te maken. De lafaard is door de Japanse antidopingautoriteit voor acht jaar geschorst.

Suzuki en Komatsu waren allebei kanshebbers om Japan te vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 2020, die in hun eigen hoofdstad Tokyo gehouden worden. Komatsu's afgenomen titels zijn inmiddels weer hersteld en zijn voorlopige schorsing is met onmiddelijke ingang voorbij.