Purser KLM mishandeld tijdens vlucht

Een Noors echtpaar dat zich heeft misdragen aan boord van een KLM-vlucht onderweg naar Panama zal zich moeten verantwoorden voor de rechter. Zij zijn voor de misdragingen aangehouden door de Koninklijke Marechaussee (KMar) en vervolgens door de officier van justitie van het arrondissementsparket Noord-Holland voorgeleid aan de rechter-commissaris. De strafzaak dient bij de rechter op 18 januari.

Op vrijdag 5 januari misdroeg een Noors echtpaar zich aan boord van een KLM-vliegtuig, dat zich op dat moment boven de Atlantische Oceaan bevond, onderweg naar Panama. De 33-jarige man leek het vooral bij dreigende taal te houden, maar de 26-jarige vrouw vertoonde agressief en gewelddadig gedrag. Het begon met het gooien van een bekertje naar de senior purser onder luid gevloek en geschreeuw.

Daarna begaf de vrouw zich naar de pantry, omdat ze vanwege haar gedrag geen alcohol meer kreeg geserveerd. Ze eiste daar dat ze wel alcohol geschonken zou krijgen. Daarbij kreeg de purser een vuistslag in haar gezicht. Alsof dat nog niet genoeg was trok de vrouw aan de haren van de purser en maakte schoppende bewegingen naar haar hoofd. Een collega wist het slachtoffer uiteindelijk te bevrijden uit de klauwen van deze onhandelbare reiziger.

De gezagvoerder heeft de vrouw daarop aangehouden, waarna ze in de boeien werd geslagen. Het luchtvaartpersoneel droeg ovenwanten tijdens deze handeling, omdat de verdachte bijtende bewegingen maakte. Ook spuugde zij in de richting van de copiloot. Al met al heeft de crew zich tien uur bezig gehouden met het onder controle krijgen - en houden - van deze passagiers.

Eenmaal geland werd het stel overgedragen aan de Panamese autoriteiten. Die hebben het echtpaar op de eerste vlucht terug naar Schiphol gezet, uiteraard onder politiebegeleiding. In Amsterdam heeft de KMar hen op zaterdag 6 januari op Schiphol aangehouden. Vandaag heeft de officier van justitie hen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat de vrouw vast blijft zitten tot aan de zitting van 18 januari. De man is vrij gelaten omdat er onvoldoende bewijs is dat hij dusdanig ernstig wangedrag heeft gepleegd.