Darter Noppert overtuigend verder op Lakeside

Darter Danny Noppert heeft zich op Lakeside op keurige wijze geplaatst voor de tweede ronde. De verliezend finalist van vorig jaar maakte eerder in de voorronde tegen Joe Chaney al veel indruk en ook van de Welshman Richie Edwards had de Fries weinig te vrezen. In de tweede ronde speelt hij tegen de Engelsman Mark McGeeney, die Martin Adams uitschakelde in een thriller.

Met zijn eerste drie pijlen gooide Noppert er gelijk een 180 in en dat zette de toon: Edwards kreeg in de eerste twee sets precies nul darts op een dubbel, Noppert kwam net een 121-finish op 2-0. In set drie won de Welshman zowaar de eerste leg, maar Noppie sloeg gelijk terug. Zijn niveau zakte in set drie behoorlijk, waardoor hij gemiddeld onder de 90 eindigde, maar meer was er ook niet nodig tegen Edwards: 3-0.

De eerste wedstrijd van de dag ging tussen de Canadees David Cameron en de Duitser Michael Unterbuchner. Cameron begon al met een achterstand, want vrijwel al zijn materiaal is tijdens de reis naar Engeland kwijt geraakt. McGeeney was zo vriendelijk om de sympathieke Canadees een setje pijlen in bruikleen te geven, terwijl de zeker niet dikke Cameron een veel te groot (geleend) shirt van de BDO aan had.

Debutant Unterbuchner profiteerde - zij het met wat moeite - en won de eerste set, maar met McGeeney's pijlen kwam Cameron toch zeer sterk terug door zes van de volgende zeven legs te winnen en op 2-1 in sets te komen. Voor Unterbuchner lag het verhaal van de dag vooral bij de dubbel 20: keer op keer op keer ging die mis, tot hij op 60 punten stond, de single 20 probeerde te raken...en zijn pijl plots per ongeluk in de dubbel zag belanden!

Ondanks het geklooi op dubbel 20 bleef de Duitser volhouden. Sterker nog, zijn vertrouwen bleef zo groot dat hij nog liever twee singles gooide om één kans op dubbel 20 te krijgen, dan voor een triple te gaan en twee kansen op een andere dubbel te krijgen. Dat de aanhouder wint bleek maar weer: na negen mislukte pogingen slaagde Unterbuchner er op een beslissend moment in de beslissende set eindelijk in tops uit te gooien, waarna hij de laatste set met 5-3 won en de wedstrijd met 3-2 in sets pakte.

In de tweede voorrondepartij van de dag kregen we de Engelsman Daniel Day te zien, die het opnam tegen Craig Caldwell uit Nieuw-Zeeland. Sandstorm kreeg zeventien pijlen op een dubbel, maar gooide er slechts twee in en daar kon Day uitstekend van profiteren. Met een keurig finishpercentage van 50% stuurde hij Caldwell terug naar huis: 3-0.