Ray Thomas (The Moody Blues) overleden

De Engelse fluitist, zanger en componist Ray Thomas is afgelopen donderdag op 76-jarige leeftijd overleden. Thomas werd bekend als mede-oprichter van de band The Moody Blues. De muzikant overleed aan de gevolgen van prostaatkanker.

De op 29 december 1941 in Stourport-on-Severn, Worcestershire geboren Raymond Thomas begon zijn muzikale loopbaan aan het begin van de jaren zestig met bands als The Saints And Sinners, The Ramblers en El Riot And The Rebels. Met laatstgenoemde band speelt hij in april 1963 zelfs eenmaal als voorprogramma van The Beatles.

In 1964 zouden Ray Thomas, Mike Pinder, Denny Laine, Clint Warwick en Graeme Edge de groep The Moody Blues oprichten. De band zou in 1967 wereldwijd doorbreken met hun album Days Of Future Passed waarop popmuziek en klassieke muziek op eigenzinnige wijze werd gecombineerd. Thomas schreef voor deze plaat de liedjes 'Another Morning' en 'Twilight Time' en speelde de prachtige fluitsolo op de hitsingle 'Nights In White Satin'.

In de jaren zeventig zou Thomas de solo-albums From Mighty Oaks (1975) en Hopes Wishes and Dreams (1976) uitbrengen. Rond dezelfde tijd kreeg de muzikant ook de bijnaam The Flute. Ray Thomas zou in 2002 The Moody Blues verlaten.