Erdogan komt van koude kermis thuis in Frankrijk

Als het aan Emmanuel Macron ligt, wordt Turkije geen lid van de EU. Dit heeft hij in ronde woorden tegen Erdogan gezegd toen deze voor een staatsbezoek in Frankrijk was. Daarnaast heeft hij Erdogan gewezen op de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Turkije, zo meldt Elsevier. 

Erdogan probeert de banden met Europese leiders aan te halen, maar bij Macron boekt hij vooralsnog weinig succes. Macron: "Het is duidelijk dat de recente ontwikkelingen in Turkije geen enkele aanleding geven voor voortgang tot de toetreding voor de Europese Unie." Dit meldt de Franse krant Le Monde. Ook zou Macron het oneerlijk vinden dat de EU Turkije steeds heeft voorgehouden dat lidmaatschap tot de mogelijkheden behoorde, terwijl hiervan geen sprake van was. 

Hoewel Macron zich hiermee duidelijk heeft uitgesproken tegen het lidmaatschap van Turkije, zou volgens Macron een 'diepgaand partnerschap' tussen de EU en Turkije ook een optie zijn. Erdogan was vanzelfsprekend niet over de reactie van Macron te spreken: "We staan al 54 jaar aan de poort van de EU te wachten. Er is geen land dat minder in de EU hoort dan Turkije, en redenen om geen lid te worden, krijgen we niet". 

Ondanks de bovenstaande strubbelingen, willen de beide landen wel de handel verder ontwikkelen. Erdogan hoopt het handelsvolume op te drijven tot 20 miljard euro per jaar: "Dat moet lukken."