Cologna neemt voorschot op eindzege Tour de Ski, Poltoranin wint etappe

Langlaufer Dario Cologna heeft een voorschot genomen op de eindzege in de Tour de Ski, wat na 2009, 2011 en 2012 de vierde overwinning zou zijn voor de Zwitser. Zaterdag zag hij zijn concurrenten in Val di Fiemme tijd verliezen tijdens de zesde etappe, een massastartwedstrijd over vijftien kilometer klassieke stijl.

Aanvankelijk gebeurde er niet al te veel in de wedstrijd, maar na een kilometer of tien begon de nummer twee in het klassement, Sergey Ustiugov, het in rap tempo zwaar te krijgen. Ook de nummer drie, Martin Johnsrud Sundby, moest in de slotkilometers lossen en dus verloren de Rus en de Noor flink wat tijd.

Vier man bleven in de strijd om de dagzege uiteindelijk over, waarvan de klassiekestijlspecialist Alexey Poltoranin de sterkste bleek in de sprint. Voor hem was het zijn eerste World Cup-zege in exact twee jaar, minder dan een seconde voor de Rus Andrey Larkov en de Canadees Alex Harvey. Cologna eindigde kort daarachter als vierde.

In het klassement staat de Zwitser nu 1:14 minuten voor op de van plek zes naar plek twee gestegen Poltoranin. Ustiugov staat op 1:21 op de derde plek, een seconde voor Harvey. Zondag staat de slotetappe op het programma, met de monsterlijke klim naar Alpe Cermis.