'KNVB en Ajax wisten van hartafwijking Nouri'

Volgens het NRC wisten zowel de KNVB als Ajax van een hartafwijking bij voetballer Abdelhak Nouri. De jonge voetballer werd afgelopen zomer in Oostenrijk tijdens een oefenwedstrijd met Werder Bremen getroffen door een hartstilstand. Hij liep daarbij ernstige hersenschade op en ligt in een in principe onomkeerbare coma.

Het NRC meldt dat bij een echo in april 2014 door de KNVB een hartafwijking werd geconstateerd. Men oordeelde dat er weinig reden tot zorg was en deelde de informatie met Nouri's club, Ajax. Naar verluidt heeft zich inmiddels een flinke juridische strijd ontwikkeld tussen Nouri's familie en Ajax. De club wil geen volledige openheid van zaken geven over wat Nouri precies is overkomen en dus is de familie in boot gestapt met een letseladvocaat - net als Ajax.

Het zou met name gaan om de medische begeleiding rond het dramatische voorval. Zo wil Ajax niet ingaan op 28 gedetailleerde vragen van de familie, onder meer over het moment waarop men begon met hartmassage. NRC zegt dat het handelen van clubarts Don de Winter niet in lijn was met de richtlijnen van wereldvoetbalbond FIFA.

Volgens het KNVB worden zaken als een gevonden hartafwijking altijd aan de voetballer en de ouders gemeld, maar de familie van Nouri lijkt ervan overtuigd te zijn dat de jonge middenvelder hier niks van wist. "Dat in 2014 een hartafwijking is geconstateerd is voor de familie een enorme schok", aldus advocaat en familiewoordvoerder Khalid Kasem. 

"Als ze dit eerder hadden geweten, zou men aangedrongen hebben op dieper vervolgonderzoek en terugkerende tests. Dat is, helaas, niet gebeurd. Van verschillende medici heeft de familie, buiten de officiële kanalen om, te horen gekregen dat de zorg op het veld mogelijk niet correct is geweest", beweert Kasem tegenover het NRC.

Het uitgebreide verslag van de krant is hier te lezen.

'KNVB en Ajax wisten van hartafwijking Nouri' (Pro Shots / Nordphoto)
'KNVB en Ajax wisten van hartafwijking Nouri' (Pro Shots / Nordphoto)