Trumps advocaten willen publicatie stoppen

Advocaten van de Amerikaanse president Trump willen voorkomen dat het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House (Vuur en Razernij: In het Witte Huis van Trump) van de Amerikaanse journalist Michael Wolff nog verder wordt verspreid. Het boek zou eigenlijk op 9 januari verschijnen maar dit is vervroegd naar 5 januari.

Het boek doet het nodige stof opwaaien. Wolff heeft voor zijn werk gesproken met talrijke medewerkers van Trump en van het Witte Huis die kennelijk geen blad voor de mond nemen. Wolff sprak ook met Trump zelf en werd niet gewantrouwd of gehinderd, terwijl hij anderhalf jaar lang in Trumps kringen rondhing.

In het boek wordt onder meer gesteld dat Trump vol ongeloof zijn eigen overwinningscijfers op de verkiezingsavond zag binnenkomen. Zijn zoon zou hebben gezegd dat Trump eruit zag alsof hij een spook had gezien. Zes weken na de inauguratie zou Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner de drie hoofdprioriteiten van de regering niet hebben kunnen benoemen.

Daarnaast trekt voormalig adviseur Steve Bannon van leer. Die zou volgens Wolff hebben gezegd dat ontmoetingen tussen campagneleden en Russische beambten neerkwamen op verraad. Die ontmoetingen zijn onderwerp van onderzoek door speciaal aanklager Robert Mueller.

Overigens komen in het boek ook lichtere zaken aan bod. Zo vertelt dochter Ivanka precies hoe haar vader zijn haar kamt en dat ze hem daarmee pest.

Trumps advocaten willen publicatie stoppen
Trumps advocaten willen publicatie stoppen (Foto: ANP)