'Trump zet deur oliewinning wagenwijd open'

De Amerikaanse president Donald Trump wil vrijwel alle wateren voor de kust van de Verenigde Staten openstellen voor oliewinning. Ook in stroken voor de kust van Californië en Florida, waar milieuactivisten zich al jarenlang inzetten voor de bescherming van verfijnde ecosystemen, wordt wat Trump betreft in de toekomst mogelijk olie gewonnen.

Het plan, dat donderdag uit de doeken werd gedaan, illustreert de ambitie van Trump om de ontwikkeling van binnenlandse energie verder aan te jagen. Volgens de regering Trump wordt het tijd dat de VS gaan profiteren van de 'enorme energiewaarde' van het land. Bepaalde gebieden in onder meer Alaska blijven in de plannen van Trump buiten beschouwing. In totaal gaat het om de veiling van rechten in 47 gebieden verdeeld over de verschillende wateren.

Momenteel vindt de meeste oliewinning plaats in de Golf van Mexico. Van het bestaande programma voor oliewinning is een van de elf te veilen wingebieden buiten de Golf. Dat gaat om rechten voor winning in Alaska. Deze worden in 2021 geveild.

Kusten

Verschillende gouverneurs langs de kusten van de Verenigde Staten hebben zich al uitgesproken tegen de plannen van Trump. Ook in circa 140 kustgemeenten is verzet aangekondigd en milieuclubs roeren zich eveneens in de discussie.

Het uiteindelijk beschikbare areaal zal naar verwachting kleiner zijn dan nu voorgesteld, naarmate toezichthouders aan het definitieve plan werken.

'Trump zet deur oliewinning wagenwijd open'
'Trump zet deur oliewinning wagenwijd open' (Foto: ANP)