Darter Montgomery: "BDO moet vooruit of het brokkelt af"

Nu het PDC WK erop zit, is het tijd voor het dartevenement van het jaar; het BDO WK, ofwel Lakeside. Althans zo was het vroeger. Nu stelt dat toernooi niet zo veel meer voor. Darter Ross Montgomery trok aan de bel in een interview met Daily Record Sport. De 55-jarige Schot mocht november vorig jaar meedoen aan de Grand Slam of Darts en zag daar dat het ook anders kan.  

”Door mijn deelname aan de Grand Slam, is mijn geloof in de BDO minder geworden. Ik heb gezien wat voor winst er allemaal behaald kan worden bij onze bond. Dat doen we niet en dat heeft mij aan het denken gezet. De Grand Slam heeft mijn ogen geopend, ik weet nu hoe de sport geleid moet worden. We zijn geen professionals, maar we moeten wel zo behandeld worden", aldus Montgomery.  "De BDO moet vooruit of het amateurdarts brokkelt af."

Montgomery begint zondag aan zijn elfde Lakeside. Hij is als vijfde geplaatst en treft daarin tweevoudig winnaar Scott Waites. Nu hij in zijn nadagen van zijn carrière zit vindt hij het tijd om aan de bel te trekken. Hij wil geen schuldigen aanwijzen. ”Je kan met vingers wijzen, maar je kan de schuld niet toeschuiven op één persoon. Een groep mensen zijn hier schuldig aan en ik denk dat de BDO op zijn einde is. We hebben een aantal bestuurders die de organisatie runnen, maar er is veel intern gekibbel. Dat helpt de duizenden spelers niet. Het brokkelt af, het spijt me om dat te moeten concluderen.”

Één van de problemen is het gebrek aan marketing voor Lakeside. Er is bijna geen reclame voor het toernooi te zien. ”Lakeside heeft niet meer dezelfde prestige als vroeger. Ze zouden het toernooi meer moeten promoten, zoals de PDC doet met hun toernooien, maar dat gaat niet gebeuren. Niemand weet tegenwoordig wanneer Lakeside gespeeld wordt en waar het wordt uitgezonden. Iedereen zou dat moeten weten”, aldus Montgomery.

Montgomery suggereerde ook dat 2018 de laatste editie is van het BDO WK in de Lakeside Country Club in Firmley Green. "De BDO gaat het toernooi mogelijk verhuizen om een nieuwe start te maken. Of het een goede zet is? Geen idee spelers zijn de laatste die er betrokken bij worden en dat is fout. Nu het op de commercielen (Channel 4, BT Sport -red) wordt uitgezonden kunnen sponsoren makkellijker instappen. Alleen sponsors gaan geen geld steken in een product dat faalt." 

De 41e editie van Lakeside begint aanstaande zaterdag. De finale is volgende week zondag. Nederland is vertegenwoordigt met zeven heren en drie vrouwen.