'Plofklas' woord van het jaar

'Plofklas' is door Genootschap Onze Taal uitgeroepen tot woord van het jaar. Dit maakte actrice Romana Vrede namens het taalgenootschap zaterdagavond bekend in de NTR-uitzending De Avond van Taal. Het woord Plofklas stamt al uit 2013, toen het burgerinitiatief 'Stop De Overvolle Klassen' een petitie aanbood tegen klassen met meer dan 30 leerlingen. 

Vorig jaar was 'brexit' het woord van het jaar bij Onze Taal, het jaar daarvoor was het 'sjoemelsoftware'. Andere kanshebbers dit jaar waren #MeToo, genderneutraal, nepnieuws en weigeroma.

Eerder deze maand riep Van Dale op basis van een publieksverkiezing het woord 'appongeluk' uit tot woord van het jaar. Vorig jaar was het 'treitervlogger'. 'Fipronilei' en 'Regenboogtaal' eindigen bij Van Dale op de tweede respectievelijk derde plaats. 

De blauwe tegel voor de 'slechtste slogan' ging naar 'Van kop tot kont, worst in de mond', passend bij de worstenbroodjes van Millse molen De Korenbloem uit Mill. Andere genomineerde slogans waren 'Voor iedere gleuf een doos' en 'Alles om uw poes mee te verwennen, ook als u een kater heeft'.

De Avond van Taal werd gewonnen door Aaf Brandt Corstius en Marcel Musters. Zij mogen zich de Taalkenners van 2017 noemen.

'Plofklas' woord van het jaar bij Onze Taal
'Plofklas' woord van het jaar bij Onze Taal (Foto: ANP)