'Nederlandse' langlaufster Van der Graaff schrijft geschiedenis in Tour de Ski

Langlaufster Laurien van der Graaff heeft in het Zwitserse Lenzerheide de eerste etappe van de Tour de Ski bij de vrouwen gewonnen. Etappe één bestond uit een sprint in vrije stijl en dat werd een prooi voor de in het Nederlandse Nieuwkoop geboren en op 5-jarige leeftijd naar Zwitserland geëmigreerde Van der Graaff.

In de finale leek onder meer de Amerikaanse Jessica Diggins goede kans te maken, maar halverwege brak een van haar skistokken. Ze kreeg wel snel een vervangende stok van haar trainer, maar de rest was al te ver weg en Diggins kon het gat niet meer dichten. Bijna gelijk daarna was het ook klaar voor Sandra Ringwald: de Duitse ging onderuit en zag een topklassering in rook opgaan.

De Russische Natalia Nepryaeva was de volgende die de kop moest laten gaan, waardoor het nog tussen drie dames ging: Van der Graaff, de Noorse Maiken Caspersen Falla en Sophie Caldwell uit de VS. Die werd uiteindelijk knap tweede, voor Falla, maar op Van der Graaff stond geen maat. Uitgerekend in Zwitserland pakte ze zo de tweede Zwitserse World Cup-zege ooit bij de vrouwen en pas de eerste sinds Evi Kratzer in 1987 in Calgary een tien kilometer won.