'Meer dan 200 Russen op Olympische Spelen'

De president van POCOG, het organisatiecomité van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, verwacht dat er meer dan tweehonderd Russische sporters naar Zuid-Korea af zullen reizen. Lee Hee-beom zegt daarbij dat ze gewoon behandeld zullen worden als elke andere atleet.

"De speculaties bij ons gaan uit van zo'n 210 Russische sporters", zegt Lee tegenover persbureau Yonhap"POCOG is klaar om de Russen te begeleiden vanaf hun aankomst tot het moment van vertrek, net zoals alle andere sporters."

Het Internationaal Olympisch Comité schorste het Russisch Olympisch Comité vanwege het grote staatsdopingschandaal, waardoor Russen niet onder eigen vlag uit kunnen komen op de Spelen. Er zijn echter wel richtlijnen opgesteld om sporters onder neutrale vlag deel te laten nemen als lid van het team Olympic Athletes from Russia.

In de komende weken zal een speciaal comité van het IOC meer dan driehonderd Russische atleten één voor één onder de loep nemen, om zo te bepalen wie er als neutrale atleet naar Pyeongchang mag. De kans bestaat ook dat de schorsing van het ROC kort voor de sluitingsceremonie opgeheven wordt, waardoor de sporters wel onder hun eigen vlag het stadion binnen zouden mogen wandelen tijdens de ceremonie.

Lee gaat er vanuit dat er 95 landen mee zullen doen aan de Spelen en men blijft optimistisch dat Noord-Korea er één van zal zijn. Twee kunstschaatsers uit het land hebben zich geplaatst, maar de Noord-Koreaanse bond was te laat om de twee officieel in te schrijven bij de internationale schaatsbond ISU. 

De Noord-Koreanen boycotten de Spelen van 1988 in Seoul, maar kwamen in 2002 en 2014 wel gewoon naar de Aziatische Spelen in hun buurland. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in liet eerder al weten pas op het allerlaatste moment een beslissing uit het noorden te verwachten. 

"Elk vredelievend land en elke atleet heeft het recht om naar de Spelen te mogen, Noord-Korea mag en zal geen uitzondering zijn", aldus Lee. "President Moon en IOC-president Thomas Bach hebben eventueel benodigde hulp voor de Noord-Koreanen toegezegd en ik ga er vanuit dat Noord-Korea gewoon van de partij zal zijn."