Iran erkent Jeruzalem als hoofdstad Palestijnen

In navolging van de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, heeft Iran besloten hier iets tegenover te zetten. In het parlement heeft men erover gestemd en met een overweldigende meerderheid wijst men Al-Quds, de Arabische naam van Jeruzalem, toe aan een eventuele toekomstige niet-joodse Palestijnse staat.

Als reactie hierop hebben de Verenigde Naties hun leden bij elkaar getrommeld om gezamenlijk deze stap van Iran te veroordelen. Verschillende Arabische landen zijn in ontsteltenis bij elkaar gaan zitten en hebben de actie van Iran als 'misdadig' bestempeld. Ook in eigen lang lieten de politici zich niet onbetuigd, diverse coalitie-leden lieten weten dat een dergelijke beslissing 'niet constructief is voor het vredesproces'. De media heeft het eveneens massaal opgepikt. Verreweg de meeste opinie-stukken spreken schande over de beslissing.. In diverse Europese steden zijn joden massaal de straat opgegaan om te demonstreren en in een enkel geval sneuvelde er zelfs een ruit van een shoarma-tent. Ook in Israël zelf is de situatie gespannen. Op verschillende plekken zijn politieagenten of militairen met stenen bekogeld door woedende Israëli's.

Iran is al langer dikke maatjes met de Palestijnen. Iets dat Saoedi-Arabië dan weer niet leuk vind, want de meeste Perzen zijn Sjiieten, terwijl de Saoedi's Soennieten zijn. En die haten elkaar zoals Azraël en de Smurfen. In Syrië gelegen legeronderdelen van Iran maken er de laatste tijd een sport van om een militaire middelvinger te steken richting Israël, terwijl de Iraanse regering Hezbollah ondersteunt. Die laatste maakt er werk van om in het zuiden van Libanon diverse raketinstallaties te plaatsen, die uiteraard allemaal gericht zijn op de joodse staat. Een beslissing die een twijfelachtige poging lijkt te zijn om Israël een stukje legitimiteit te ontnemen, lijkt dan ook niet helemaal uit de lucht gevallen.

Overigens hebben Narnia en Brutopia eveneens verklaard dat men Jeruzalem ziet als de hoofdstad van hun land.