GL: Vuurwerkverkoop stuwt aantal klachten op

Sinds donderdag de verkoop van vuurwerk is begonnen, is het aantal klachten over vuurwerk omhooggeschoten. De teller van het Meldpunt Vuurwerkoverlast is vrijdag de 15.000 gepasseerd. Vorig jaar passeerde de teller een dag eerder al de 15.000 meldingen. De afgelopen jaren daalt het aantal klachten gestaag.

"Vooral donderdagavond liep het storm", zegt initiatiefnemer Arno Bonte, raadslid voor GroenLinks in Rotterdam. "De meldingen stroomden met honderden per uur binnen." De meeste klachten gaan over harde knallen. Een op de tien klachten gaat over vuurwerkstress bij huisdieren.

Het meldpunt ging op eerste kerstdag van start. Vorig jaar kwamen in totaal 48.000 meldingen binnen, het jaar ervoor waren dat er nog ruim 90.000.

Eerder kreeg het meldpunt te maken met valse meldingen en DDoS-aanvallen, volgens Bonte van tegenstanders die proberen de betrouwbaarheid onderuit te halen, waar weinig voor nodig is. "We hebben niet veel boodschap aan criticasters, maar houden rekening met nieuwe aanvallen", aldus het raadslid. Daarom houdt een team van zo'n tien vrijwilligers naar zijn zeggen de website dag en nacht in de gaten.

Druk op de waddeneilanden
Druk op de waddeneilanden

Toch lijken veel klachten nog steeds onzin te zijn, voornamelijk vanwege de eenvoud waarmee valse klachten kunnen worden ingediend. Na invullen van het formulier is een bevestiging helemaal niet nodig, het opgegeven mailadres wordt niet gecontroleerd en er is ook geen captcha aanwezig om te voorkomen dat stemmen via geautomatiseerde scriptjes mogelijk is. Zo is het op de waddeneilen best wel slecht gesteld als we de kaart mogen geloven.

De petitie voor het behoud van de vuurwerktraditie telt overigens inmiddels ruim 107.000 ondertekenaars.


Update:
Bericht aangevuld met relevante feitjes 

Vuurwerkverkoop stuwt aantal klachten op
Vuurwerkverkoop stuwt aantal klachten op (Foto: ANP)