Hamilton: "Auto 2017 was de moeilijkste uit mijn carriŤre"

Wereldkampioen Lewis Hamilton zegt dat de Mercedes van 2017 de moeilijkste auto om te begrijpen was uit zijn Formule 1-carrière. Met de Mercedes W08 won de Brit negen races en pakte hij zijn vierde wereldtitel, nadat hij vooral in het begin van het seizoen veel moeite had om Ferrari-coureur Sebastian Vettel te verslaan.

De W08 versleet de banden vooral vroeg in het jaar als een malle en Hamilton vond het moeilijk om de auto te doorgronden. "Dit was de moeilijkste. Een aantal problemen hebben we al jaren en we realiseren ons nu pas dat we er echt wat aan moeten doen. Vooral wat betreft de banden was deze auto echt moeilijk. Die van 2008 was ook moeilijk te begrijpen, die van 2009 was vreselijk. Dit jaar was de auto geweldig, maar vooral heel moeilijk om goed aan het werk te krijgen."

Volgens Hamilton balanceerde hij regelmatig op het flinterdunne lijntje tussen teveel en niet hard genoeg pushen"Om het volledige potentieel uit de auto te krijgen, moet je soms net iets over de grens gaan, maar het komt erg nauw om precies in die zone te komen. Men zegt dat wij dit jaar de beste auto hadden en hij was zeker goed, maar er zijn wat fundamentele problemen waar we mee vechten. Voor mijn gevoel heb ik er dit jaar al meer uitgehaald dan de auto wilde, dat is positief."

Hamilton won tussen Silverstone en Austin zes van de acht races, waarmee hij het kampioenschap stevig in handen nam. Op dat moment had teamgenoot Valtteri Bottas het juist moeilijk. "Mijn vaardigheid om die paar extra druppels eruit te persen, waar niemand anders dat kan, is volgens mij waar mijn kracht ligt. Zodra ik de auto uitgevogeld had kon ik die extra beetjes er echt uit persen, waardoor ik het volledige potentieel kon benutten."