2500 klachten over fopvuurwerk

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast van Groenlinks zijn tot nu toe 2500 klachten binnengekomen. Het meerendeel van deze klachten gaat over het fopvuurwerk dat in supermarkten verkocht wordt, zo meldt het meldpunt. Dat zijn bijvoorbeeld sterretjes, grondbloemen, knalerwten, trektouwtjes en ijsfonteintjes. Dit als ongevaarlijk gekwalificeerde fopvuurwerk mag het hele jaar verkocht en afgestoken worden. De eventuele knallen hebben hooguit het geluidsniveau van een klappertjespistool.

Vorig jaar kwamen in totaal 48.000 klachten binnen, bijna de helft minder dan in 2014 toen in totaal ruim 80.000 klachten binnen kwamen. Omdat de meldingen volledig anoniem gedaan kunnen worden is al meerdere malen aantoonbaar gemaakt dat veel van de meldingen valse meldingen betreft. Zo waren er voorgaande jaren duizenden meldingen van overlast midden op de afsluitdijk en inmiddels blijkt het ook dit jaar weer kinderlijk eenvoudig valse meldingen te doen.

Zo kunnen we bijvoorbeeld op Vlieland eenvoudig meldingen doen door een willekeurige naam in te vullen met een willekeurig - niet bestaand - mailadres en postcode 8899. Van enige vorm van verificatie is namelijk geen sprake.

2500 klachten om knalerwten
2500 klachten om knalerwten