Verdachte van extreem misbruik voorlopig vrij

Een Hagenaar die ervan wordt verdacht dat hij jonge vrouwen op een extreem gewelddadige manier seksueel heeft misbruikt en mishandeld, komt voorlopig op vrije voeten. Richard B. (45) betaalde voor de seks, met geld dat hij als penningmeester van een kerkgenootschap tien jaar lang achteroverdrukte. De rechtbank in Den Haag heeft maandag erin toegestemd zijn voorlopige hechtenis te schorsen. Hij zit al achttien maanden vast.

De officier van justitie verzette zich tegen zijn vrijlating, onder meer vanwege de kans op herhaling. Maar de rechtbank vindt dat dit voldoende is ondervangen. B. is vrijwillig aan een behandeling begonnen en werkt goed mee. Er zijn wel tal van voorwaarden. Zo moet hij bij zijn vrouw en zoon verblijven. Die steunen hem maar hebben het moeilijk, zei B.

B. heeft bekend dat hij de Christelijk Gereformeerde Kerk in Den Haag heeft opgelicht. Het gaat om bijna een half miljoen euro. Ook gaf hij toe dat hij sadomasochistische seks heeft gehad met de vier vrouwen, maar hij ontkent dat er sprake was van dwang of mishandeling.

De rechtszaak is op 24 januari.

Verdachte van extreem misbruik voorlopig vrij
Verdachte van extreem misbruik voorlopig vrij (Foto: ANP)