Brexitplan May verworpen door parlement

Het Britse parlement heeft premier Theresa May een nederlaag bezorgd door in te stemmen met een aanpassing van haar blauwdruk voor de uittreding uit de Europese Unie. Dat besluit kan de brexit nog gecompliceerder maken.

Met 309 tegen 305 stemmen werd een amendement aangenomen waardoor May het parlement nu goedkeuring moet vragen voor elke definitieve overeenkomst met de EU. Een aantal pro-Europese dissidenten uit de regeringspartij stemde met de oppositie mee om dit vetorecht af te dwingen.

De conservatieve regering heeft dankzij de gedoogsteun van de Noord-Ierse partij DUP een kleine meerderheid. Brexit-minister David Davis probeerde woensdag vergeefs dwarse Tories op andere gedachten te brengen door hun "aanzienlijke zeggenschap" te beloven over de akkoorden. De brexit-hardliners verweten hun afvallige partijgenoten, onder wie hun aanvoerder Dominic Grieve, de hele wetgeving rond het vertrek uit de EU te willen belemmeren.

Bitter
Tot het laatste moment probeerde de regering de Conservatieve afgevaardigden op een lijn te krijgen. Op een ultiem compromisvoorstel reageerde Grieve tamelijk bitter met: "Het is te laat".

May kan de komende weken rekenen op meer verzet uit eigen kring. Haar woordvoerster liet weten dat de voorbereidingen op brexit niettemin gewoon doorgaan. "We zijn teleurgesteld dat het parlement voor het amendement heeft gestemd ondanks de verregaande garanties die we hebben gegeven. Het verhindert ons niet verder te werken aan de statuten voor de dag van vertrek uit de EU".

Parlement dwarsboomt brexitplan May
Brexitplan May verworpen door parlement (Foto: ANP)