'Arabieren haten joden'

Duits/Amerikaans onderzoek bevestigt het beeld dat al een paar dagen in het nieuws te zien was: veel immigranten uit Arabische landen haten joden en houden er een geheel eigentijdse versie van de Protocollen van de Wijzen van Sion op na. Het gerenomeerde Gúnther Jikeli-instituut hield in opdracht van het ACJ Berlin Ramer-instituut een onderzoekje, waarvan de resultaten vrijwel niemand zal verbazen.

De afgelopen paar dagen stonden in het teken van openlijke haat richting joden zoals we die al een hele tijd niet meer gezien hebben in Europa. Onder meer in Malmö, Berlijn, Londen gingen Arabieren de straat op om te melden dat ze de wens hadden om hun semitische broeders dood te schieten en werd er meermaals verfijnt verwezen naar een genocide op joden die krijgsheer Mohammed die zelf op zijn geweten heeft. In Göteborg en Malmö werden zelfs meerdere Joodse doelen aangevallen met molotov-cocktails. Dit alles werd geïnitieerd door een aankondiging van een Amerikaanse ambassadeverhuizing van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Deze haat komt niet helemaal uit de lucht vallen, zo blijkt uit een onderzoek van het Günther Jikeli-instituut. Antisemitisme lijkt eerder regel dan uitzondering te zijn onder immigranten uit Arabische landen. Ondanks dat de hoeveelheid respondenten wat karig te noemen is (er werden 68 immigranten geïnterviewd in de leeftijd van 18 tot 52 jaar) sluit het naadloos aan op eerdere onderzoeken. Eerder al bleek dat Europeanen van niet-westerse achtergrond niet zo heel erg positief over joden denken.

Enkele voorbeelden: een Syrische deelnemer van het onderzoek gaf aan dat het bestaan van Israël hem een doorn in het oog is. Een flink aantal van de geïnterviewden vermoeden duistere krachten van masterminds achter de gebeurtenissen in de wereld, dit wordt vaak gekoppeld aan het cliché antisemitische beeld van de rijke, machtige jood die de touwtjes in de handen heeft. "Israël, maar vooral joden, staan bekend als de grootste financiële macht ter wereld. Dus zij beheersen alles met hun geld", aldus een 36-jarige Iraakse man. Dat een keffiyeh ook van aluminium gemaakt kan worden, bewijst het wijdverspreide idee dat de aanslag op 11 september 2001 op de Twin Towers een complot was van Amerikanen en joden, om de moslims een hak te zetten. Tevens lijkt Hitler nu niet bepaald als een misdadiger te worden beschouwd onder een deel van de ondervraagden. "Vanwege de moord op 6 miljoen joden hou ik van Hitler", klonk het uit de mond van een van hen. 

Opvallend is dat Christelijke en Koerdische vluchtelingen een stuk milder staan in hun beeld ten opzichte van Israël en joden. In gesprekken laten zij weten dat de regering van Assad te Syrië een stuk 'erger' te noemen is dan Israël. Een enkeling prijst zelfs de joodse staat: Syrische gewonden worden vaak opgenomen en verzorgd in Israëlische ziekenhuizen. Ook zou de rechtstaat van het piepkleine landje een voorbeeld voor de Arabische wereld moeten zijn. Sommige respondenten vertellen dat hun beeld over joden zwaar is beïnvloed door de constante stroom van antisemitische propaganda in de diverse Arabische landen.

Een Duitse immigratie-expert ziet het institutionele Arabische antisemitische als 'deel van de immigratie-problematiek'. Volgens haar zou er meer initiatief van binnenuit genomen moeten worden. "Op dit moment neemt de segregatie binnen de maatschappij langs etnische en religieuze lijnen alleen maar toe. Een echt dialoog vind vooralsnog niet plaats”. Vooral vrouwen zouden een voortrekkersrol moeten nemen, stelt Düzen Tekkal.