Trumps kandidaat verliest Senaatszetel Alabama

De van seksuele misdraging beschuldigde Republikeinse 'cowboy' Roy Moore is bij de Senaatsverkiezing in het oerconservatieve Alabama verslagen door de Democraat Doug Jones. Dat meldt CNN terwijl met meer dan negentig procent van de stemmen geteld, Moore met ruim elfduizend stemmen achterstond.

Het verlies van Moore is een grote tegenslag voor president Donald Trump, die Moore ondanks de aantijgingen steunde, vooral omdat hij vanwege een krappe meederheid in de Senaat iedere stem nodig heeft om zijn geplande belastinghervorming erdoor te krijgen.

Het is de eerste keer in een kwart eeuw dat een Democraat de Senaatszetel voor Alabama zal bezetten. De verwachting is dat Trump nu snel zal proberen zijn belastingvoorstel door de Senaat te krijgen, voordat Jones medio januari zijn zetel inneemt.

De Republikeinen houden in de Senaat straks met 51 tegen 49 de kleinst mogelijke meerderheid over.

Het verlies van Moore is niet alleen een nederlaag voor Trump, maar ook voor diens voormalige adviseur Steve Bannon. Die voerde in de voorverkiezing van september campagne voor Moore, terwijl Trump op aandringen van vicepresident Mike Pence juist de gematigde Luther Strange steunde. Strange zou Jones waarschijnlijk wél hebben verslagen.