Wauquiez nieuwe leider Franse conservatieven

De Franse conservatieven bewegen na hun nederlaag bij de presidentsverkiezing verder naar rechts. Leden van de partij Les Républicains (LR) kozen zondag Laurent Wauquiez tot nieuwe partijleider. Hij kreeg volgens de voorlopige uitslag 74,6 procent van de stemmen.

Wauquiez pleit voor een duidelijke, rechtse koers. Hij geldt als een uitgesproken criticus van president Emmanuel Macron. De conservatief verwijt de 39-jarige president te weinig binding te hebben met inwoners van landelijke gebieden en een te slap veiligheidsbeleid te voeren. Ook zou Macron te enthousiast zijn over verdere Europese integratie.

"De toekomst van de Franse democratie kan geen centristisch moeras zijn waarin socialisten en aanhangers van rechts samenklonteren rond Macron", zei de 42-jarige Wauquiez eerder. Aanhangers zien hem als jong en dynamisch. Critici vrezen dat hij de partij te ver naar rechts zal trekken. Ruim 230.000 LR-leden mochten via internet een stem uitbrengen op een nieuwe leider.

De 'Republikeinen' verkeren in crisis sinds hun nederlaag bij de presidentsverkiezing van dit jaar. Hun kandidaat, oud-premier François Fillon, werd toen al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Wauquiez nieuwe leider Franse conservatieven
Wauquiez nieuwe leider Franse conservatieven (Foto: ANP)