Noorse B-biatleten winnen 'estafette-loterij', Belgen maken indruk

Tijdens de World Cup biatlon in het Oostenrijkse Hochfilzen heeft Noorwegen de estafette bij de mannen gewonnen. De Noren vertrokken zonder hun drie beste biatleten - de gebroeders Johannes Thingnes en Tarjei Bø en Emil Hegle Svendsen - maar het kwartet Ole Einar Bjørndalen, Henrik L'Abee Lund, Erlend Bjøntegaard en Lars Helge Birkeland waren een maat te groot voor de rest.

Er stond een stevige wind in Hochfilzen en dat maakte de wedstrijd tot een soort loterij. Goede schutters zagen schot na schot de mist in gaan en op papier mindere schutters deden het juist goed. Vooral België maakte grote indruk. Dat onze zuiderburen een estafetteteam op de been kunnen brengen is al nieuws, maar ze deden het zeer goed.

Ex-Duitser Michael Rösch was de Belgische starter en de veteraan nam zelfs de leiding, die hij overgaf aan ex-Fransman Florent Claude. Hij moest de Noren langszij laten gaan, maar hield goed stand. België begon terug te vallen toen Tom Lahaye-Goffart het stokje overnam. De jonge Belg komt doorgaans een niveau lager uit - in de IBU Cup - en van hem kon dan ook niet verwacht worden dat hij zich met de top kon meten.

Dat lukte dan ook niet helemaal, en nadat Thierry Langer als slotloper het karwei afmaakte eindigde België uiteindelijk op de zestiende plek - maar vooral Lahaye-Goffart en Langer wisten zich wel meer dan ooit in de kijker te skiën. 

Ver achter de Noren, op bijna twee minuten, kwamen de Duitsers als tweede over de finish. Frankrijk eindigde als derde, Zweden bleef verder als enige andere ploeg nog binnen de drie minuten van Noorwegen.