Nobelprijswinnaar waarschuwt VS en Noord-Korea

Een overlevende van de kernaanval op Hiroshima heeft de Verenigde Staten en Noord-Korea opgeroepen een nucleair treffen te voorkomen. De 85-jarige Setsuko Thurlow kreeg bijval van het hoofd van de Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN), dat dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede won.

ICAN-campagnevoerder Thurlow en directeur Beatrice Fihn van de organisatie nemen de prestigieuze onderscheiding zondag samen in ontvangst. Ze lieten zich zaterdag tijdens een gesprek met journalisten uit over de oplopende spanning tussen twee kernmachten: Noord-Korea en de Verenigde Staten.

"Geen mens zou moeten doorstaan wat wij hebben doorgemaakt", zei Thurlow, die 13 jaar was toen de VS Hiroshima bombardeerden. "Ik roep de leiders van Noord-Korea en de VS vanuit de grond van mijn hart op nooit nucleaire wapens te gebruiken." Ze noemde een diplomatieke oplossing "de enige oplossing".

ICAN-directeur Fihn waarschuwde dat het risico op een kernoorlog het afgelopen jaar is toegenomen. Ze riep Washington en Pyongyang op af te zien van "gevaarlijke" retoriek. "Stop met dreigementen om massavernietigingswapens in te zetten."

Nobelprijswinnaar waarschuwt VS en Noord-Korea
Nobelprijswinnaar waarschuwt VS en Noord-Korea (Foto: ANP)