NS & KLM passen dienstregeling aan om weer

Voor zondagochtend geldt code oranje wegens verwachte 'flinke' sneeuwval en gladheid. Dan trekt een gebied met flinke sneeuwval vanuit het zuidwesten het land binnen.

Er wordt overlast verwacht voor - vanzelfsprekend - autoverkeer, maar ook voor treinen en de luchtvaart.

Treinen
Vanwege de verwachte sneeuwval in het land laat de NS zondag minder treinen rijden op een bepaald aantal trajecten. Daar komt ook nog bij dat zondag een nieuwe dienstregeling ingaat. Het spoorbedrijf adviseert reizigers daarom eerst goed te kijken op de Reisplanner.

Op een aantal trajecten in Nederland rijden zondag de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. Op het traject waar de trein zes keer per uur zou rijden, gaat deze vier keer per uur in verband met de verwachte sneeuwval. Hierdoor ontstaat meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen.

"Het is voor NS en ProRail belangrijk dat reizigers betrouwbaar kunnen reizen met de trein, ook als het slecht weer is. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere en rijden er zondag op een beperkt aantal trajecten minder treinen", aldus een woordvoerster van NS.

NS zet extra medewerkers in om reizigers zo goed mogelijk van dienst te zijn. ProRail houdt extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand. Desondanks kunnen reizigers hinder ondervinden van het weer.

Luchtvaart
De KLM heeft voor zondag 94 retourvluchten op Europese bestemmingen geannuleerd vanwege verwachte sneeuwval in combinatie met stevige wind op Schiphol. De betrokken passagiers worden geïnformeerd en omgeboekt, meldt de KLM zaterdag. Reizigers kunnen gedurende de zondag te maken krijgen met vertragingen.

In verband met het weer is zondagmorgen sprake van een beperkte start- en landingsbaancapaciteit op Schiphol. Op basis van de huidige weersvoorspelling verwacht de luchthaven dat zeker op zondagmorgen vertragingen en annuleringen ontstaan. Reizigers moeten de de informatie over hun vlucht goed in de gaten houden. Ook dienen passagiers rekening te houden met extra reistijd naar Schiphol.

Zondag minder treinen door sneeuw
Overlast verwacht door sneeuw (Foto: ANP)