Nederland is plek in groepsfase CL kwijt

Nederland is het startbewijs voor de groepsfase van de Champions League tijdens het seizoen 2019/20 kwijt.

Feyenoord en Vitesse wonnen deze week hun laatste wedstrijd in de Champions League en Europa League, van respectievelijk Napoli en OGC Nice, maar het hielp Nederland niet op de UEFA-coëfficiëntenlijst. De kampioen van de Eredivisie zal, net als volgend seizoen, in 2019 voorrondes moeten spelen om de groepsfase van de Champions League te bereiken.

Oostenrijk en Zwitserland blijven Nederland dit seizoen voor en daardoor stroomt de kampioen van Nederland in tijdens de derde voorronde van het miljoenenbal, dit kan ook nog de tweede voorronde worden. Nederland kan nog twee plekken zakken, aangezien Viktoria Pilzen en AEK Athena namens Tsjechië en Griekenland nog wel Europees actief zijn. Mocht Nederland de plekken verliezen dan moet de kampioen twee rondes overleven om de groepsfase te bereiken.

Door slechte prestaties van de Nederlandse clubs in Europa, met de dertiende plek op de coëfficiëntenlijst tot gevolg, stroomt de bekerwinnaar ook niet langer rechtstreeks in in de groepsfase van de Europa League. De bekerwinnaar zal tijdens het seizoen 2019/20 twee voorrondes moeten zien te overleven voordat het zich in de groepsfase mag melden.