Museum New York weigert 'aanstootgevend' schilderij te verwijderen

Duizenden mensen hebben afgelopen dagen een petitie ondertekend waarin wordt gepleit voor het weghalen van een schilderij dat aanstootgevend zou zijn. Het Museum of Art in New York ziet dat anders en laat het schilderij hangen. Dat meldt The Guardian.

Op het schilderij staat een jong meisje afgebeeld in een volgens sommigen suggestieve pose. Het meisje zit achteruit geleund op een stoel en onder haar rokje is haar ondergoed zichtbaar. Thérèse Dreaming dateert uit 1938 en is gemaakt door de Frans-Poolse schilder Balthasar.

De ondertekenaars van de petitie vinden dat het schilderij niet past binnen het huidige sociale klimaat. "Gegeven het huidige klimaat rondom aanranding en beschuldigingen die tegenwoordig steeds publieker worden, romantiseert het 'Met' voyeurisme en de objectivisatie rondom kinderen met het tonen van dit werk aan het grote publiek'', is te lezen in de petitie. De schrijfster van de petitie, Mia Merril, stelt voor om het schilderij te vervangen door een schilderij van een vrouwelijke schilder uit dezelfde periode.

Het museum weigert dit te doen. Woordvoerder Ken Weine laat weten dat met dit besluit een mogelijkheid wordt geschapen om te reflecteren op de hedendaagse cultuur. "Momenten zoals deze bieden de mogelijkheid tot een conversatie en visuele kunst is een van de meest betekenisvolle manieren om zowel op de toekomst als op het heden te reflecteren'', aldus Weine. "Daarnaast wordt de constante evolutie van de bestaande cultuur door middel van geïnformeerde discussie en respect voor creatieve uitingen aangemoedigd.''

Thérèse Dreaming
Thérèse Dreaming