Rusland in beroep tegen uitsluiting van Spelen

Rusland heeft aangekondigd bij het sporttribunaal CAS in beroep te gaan tegen de schorsing voor de Olympische Spelen van 2018. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sprak vandaag de schorsing uit voor het land en de sporters die een dopingverleden hebben. Slechts individuele Russiche sporters die schoon zijn mogen op uitnodiging onder neutrale vlag in neutrale kleding deelnemen in Pyeongchang.

Alles draait om het omvangrijke dopingprogramma dat de Russen voor de Spelen van 2014 in het eigen Sochi op hadden gezet. Hierbij werden positieve testen vervangen door schone monsters, waardoor sporters niet door de mand vielen. Voor deze praktijken is IOC-lid Alexanders Zhukov geschorst. Hij reageerde getergd en zei dat uitgesloten sporters op individuele basis naar het CAS zouden stappen.

Op 12 december zullen alle betrokkenen (sporters, coaches, artsen en officials) bijeen komen om een gezamenlijk standpunt te formuleren. Mogelijk worden de Spelen in Zuid-Korea door alle Russen geboycot. Vorige maand werd hier door officials al op gehint mocht Rusland alleen onder neutrale vlag mogen deelnemen.