Trump: bemoei je er niet May!

De Amerikaanse president Donald Trump heeft uitgehaald naar de Britse premier Theresa May. Zij had kritiek op Trumps retweets van anti-moslimtweets uit de koker van het ultranationalistische Britain First. Waaronder een neptweet over een Nederlands filmpje. Maar Trump wilde er niets van weten.

Volgens de president moet May zich druk maken over het "vernietigende Radicaal Islamitisch Terrorisme dat plaatsvindt in het Verenigd Koninkrijk", en niet over Trumps twittervinger. Dat zegt hij, hoe kan het ook anders, op Twitter. "Het gaat prima met ons!", aldus Trump.

De retweets van Trump liggen extra gevoelig in Groot-Brittannië, vanwege de moord op het Labour-parlementslid Jo Cox vlak voor het Brexit-referendum vorig jaar. De dader had "Britain first" geroepen vlak voordat hij toesloeg, hoewel het ondanks diens extreemrechtse sympathieën onduidelijk is of hij wel op bovenstaande politieke groepering doelde. Niettemin was er hierdoor extra druk op May om zich uit te spreken.

Fout
Dat deed ze dan ook tegenover de pers. "Ik wil heel duidelijk stellen dat het fout was om Britain First te retweeten", aldus de premier. Vervolgens benadrukte dat de zogeheten "speciale band" tussen de twee landen van wederzijds belang en niet in gevaar was. Maar het laatste woord kreeg ze niet want Trump sloeg dus terug.

In het ergste filmpje wordt een jongen van een dak gegooid. In een andere wordt een Mariabeeld aan gruzelementen gegooid. De derde is een oud Dumpertfilmpje genaamd 'Krukkenknul krijgt laffe klappen', waarin volgens Britain First een moslimmigrant een jongen op krukken in elkaar slaat. Maar volgens Dumpert-eigenaar GeenStijl is het "gewoon een Nederlander".

De Nederlandse ambassade in Washington wees Trump hierover overigens in een tweet terecht met de woorden "Facts do matter".

In het Verenigd Koninkrijk is kritiek op Theresa Mays kritiek op Trump. Dat vinden sommigen te slap. In het parlement gaan stemmen op om een gepland staatsbezoek van Trump te schrappen. Maar met de Brexit op komst zal de premier kennelijk toch haar best moeten doen om de "speciale band" overeind te houden.