Ministerie zet geflopte broncode online

Altijd al willen weten hoe zo'n ict-project van de overheid er nou eigenlijk uitziet? Dan is dit je kans. De nieuwe burgerlijke stand gaat niet door, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de broncode woensdag op ontwikkelaarsplatform Github gezet. Anderen kunnen het dan desgewenst gebruiken. Of gewoon een kijkje nemen.

Volgens staatssecretaris Raymond Knops, die over de digitale overheid gaat, is vooraf gecontroleerd of het veilig was om de broncode te publiceren. Later worden ook eerdere versies van het systeem vrijgegeven. Het project hier te vinden: github.com/MinBZK/OperatieBRP.

Aan de Basisregistratie Personen (BRP) is ongeveer vijftien jaar gewerkt. Het moest de opvolger van de huidige Gemeentelijke Basisadministratie worden. In zo'n systeem staan persoonsgegevens als naam, huwelijke staat en woonadres van mensen die in Nederland wonen.

Overheden wilden dat het nieuwe systeem altijd en overal online te zien was. De ontwikkeling werd echter een flop. Het project kostte tientallen miljoenen meer dan begroot. Een speciaal bureau rekende uit dat het register nog een kwart miljard euro extra zou kosten, en zelfs dan was nog niet zeker dat het zou werken.

Ook gemeenten stonden niet te springen, omdat zij dan hun eigen ict-systemen zouden moeten veranderen. In juli van dit jaar trok het ministerie de stekker uit het project.

Broncode geflopte burgerlijke stand openbaar
Ministerie zet geflopte broncode online (Foto: BuzzT)