Recordaantal aanvragen in VS voor wapenkoop

De Amerikaanse federale politie FBI is vrijdag overstroomd met meer dan 200.000 controleaanvragen voor de aankoop van vuurwapens, een nieuw dagrecord, meldde het bureau zaterdag.

In totaal behandelde de FBI 203.086 controleverzoeken op koopjesdag Black Friday, een stijging ten opzichte eerdere records op één dag van 185.713 vorig jaar en 185.345 in 2015. De twee eerdere records waren ook op Black Friday, aldus de krant USA Today.

Controleaanvragen, vereist voor aankopen bij federale wapenhandelaren met een vergunning, zijn geen maatstaf voor daadwerkelijke wapenverkopen. Het aantal vuurwapens dat vrijdag is verkocht, ligt waarschijnlijk hoger omdat een enkele koper meerdere vuurwapens kan kopen in één transactie.

De stijgende cijfers komen slechts enkele dagen nadat minister Jeff Sessions van Justitie een ingrijpende herziening van het systeem aankondigde.

Eerder deze maand wist een ontslagen en veroordeelde luchtmachtveteraan nog een geweer te kopen waarmee hij 25 mensen doodschoot in een kerk in Texas. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de krijgsmacht verzuimde om vast te leggen dat deze man geen wapen mocht bezitten.

Recordaantal aanvragen in VS voor wapenkoop
Recordaantal aanvragen in VS voor wapenkoop (Foto: ANP)