Paul de Leeuw onderschatte impact aidspatiŽnt Renť Klijn

Paul de Leeuw had geen idee dat de uitzending van Schreeuw van De Leeuw met zanger René Klijn 25 jaar geleden zo'n impact zou hebben op de kijkers. In de show praatte Klijn openhartig over zijn ziekte aids en zijn naderende dood. In het AD blikte De Leeuw zaterdag terug, nadat DWDD donderdag al aandacht besteedde aan de taboedoorbrekende uitzending.

"De opnames waren aan het begin van die zaterdagmiddag in een kleine, intieme studio in Almere. Backstage waren geen toiletten, dus na de opname ging ik op het publiekstoilet plassen. Toen viel me op dat veel mensen huilend uit de zaal kwamen", vertelt de presentator tegen het AD. "Maar zelf voelde ik dat helemaal niet zo, ik had me onbewust afgesloten voor emoties. Ik vond het een zeventje, die uitzending."

Zijn telefoon stond na de uitzending echter roodgloeiend. Toen De Leeuw thuiskwam zag hij op zijn antwoordapparaat het getal 75 knipperen. "Zo veel nieuwe berichten had ik binnengekregen na de uitzending met René, bijna allemaal van huilende familieleden en vrienden, tot Mies Bouwman aan toe", vertelt hij.

"Ik zie me nog staan, met mijn rug tegen de muur, de lichten uit, terwijl ik de ene na de andere emotionele boodschap op het bandje hoorde; ik moest daar enorm van janken", aldus de presentator. "Dat ik met de naderende dood van een jonge vent zo'n succes behaalde - vreselijk. Die nacht ben ik met veel te veel witte wijn aan de keukentafel van Hanneke Groenteman geëindigd, ik kon er niet over uit."

Klijn overleed uiteindelijk op 5 september 1993. Hij scoorde dat jaar een grote hit met het nummer 'Mr. Blue'. Hieronder kun je de aflevering bekijken. 'Mr. Blue', een cover van Yazoo, zit in deel 4, na 4 minuten.