Welke zenders gaan het Europese voetbal uitzenden?

Welke zenders gaan de komende drie seizoenen het Europese clubvoetbal uitzenden? Momenteel hebben SBS Groep en Ziggo Sport de rechten voor de Champions League en is de Europa League te zien via RTL en Fox Sports. Alle geïnteresseerden hebben tot maandag 10.00 uur om een bod uit te brengen.

Door de nieuwe opzet van de Champions League met meer clubs uit de grote landen en het slechte presteren van de Nederlandse clubs neemt de waarde van de tv-rechten af in Nederland af. Naar Manchester City – Feyenoord keken 1,1 miljoen mensen. Opsporing Verzocht trok op datzelfde tijdstip meer kijkers (1,2 miljoen kijkers). Op woensdagavond Juventus – Barca trok 768.000 kijkers en stond daarmee vijftiende in de daglijst.

De Champions League krijgt met ingang van volgend seizoen twee aanvangstijdstippen en niet meer alles om 20.45 uur. Wedstrijden zullen om 19.00 uur en 21.00 uur beginnen. John de Mol heeft tijdens zijn perspresentatie woensdagavond laten weten dat Champions League-voetbal nice to have is en niet meer must to have. Hij gaat een bod doen, maar alleen tegen marktwaarde en niet meer als investering en trekker voor zijn zenders.

Of de NOS een gooi gaat doen naar de rechten is niet duidelijk. Door de bezuinigingen op de publieke omroep moest de NOS kiezen of voor Oranje of voor het Europese voetbal. De NOS ging voor het eerste. Wat RTL wil doen is ook niet bekend. Drie jaar geleden hebben ze ook een serieuze gooi gedaan naar de Champions League, maar De Mol wist met SBS RTL af te troeven. RTL zal best wel weer de Europa League willen hebben. De kans op Nederlandse wedstrijden is immers groter, dan voor dan voor de Champions League. Bovendien zal de prijs van het tweede toernooi veel schappelijker zijn.

Voor de Champions League achter de decoder is Ziggo Sport nadrukkelijk in de race. Dat wordt bevestigd door Totaal TV. Wat Fox Sports gaat doen is niet bekend. En wellicht komt er een andere partij die de rechten wil hebben. Zo is Netflix is aan het onderzoeken wat ze met de F1 kunnen doen. Ook partijen als Facebook en Amazon zijn zich aan het roeren op de sportrechtenmarkt.

Naast de Europese clubvoetbalrechten zijn ook de rechten voor Oranje nog te koop. Er zijn twee verschillende pakketten op de markt. Als eerste de rechten voor de nieuwe landencompetitie, de Nations League, en kwalificatiewedstrijden EK2020 en WK2022 met het Nederlands elftal. Ook kan er nog geboden worden op de oefenwedstrijden van Oranje. De Nations League en Europese kwalificatiewedstrijden zonder Oranje zijn vanaf september 2018 bij Ziggo Sport.