Gebiedsverbod omstreden imam terecht opgelegd

De omstreden imam Fawaz Jneid mag niet in de buurten Schilderswijk en Transvaal in Den Haag komen. Hij kreeg in augustus een gebiedsverbod voor zes maanden opgelegd van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Jneid stapte naar de rechter, die donderdag besliste dat de maatregel terecht werd opgelegd.

Jneid zei dat het gebiedsverbod hem belemmert in zijn vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Het ministerie vindt juist dat hij een jihadistische boodschap uitdraagt en oproept tot geweld. Daarom mocht hij niet in de beide Haagse achterstandswijken komen. Volgens de rechtbank was het terecht dat het ministerie "de gedragingen van Jneid" zag als een gevaar voor de nationale veiligheid.

Jneid zou zijn preken houden in een illegaal gebedshuis in de Cillierstraat in Den Haag. Het is officieel een boekwinkel, maar zou in werkelijkheid een moskee zijn. De gemeente verbood Jneid om de zaak te gebruiken als gebedsruimte of ontmoetingsplaats. Hij vocht ook dat verbod aan, maar verloor begin deze maand. De Cilliersstraat ligt in het gebied waar de geestelijke niet mag komen.

Gebiedsverbod omstreden imam terecht opgelegd
Gebiedsverbod omstreden imam terecht opgelegd (Foto: ANP)