Koning op bezoek bij kampers

Koning Willem-Alexander heeft woensdag een rondleiding gekregen op het woonwagenkamp Beukbergen in Huis ter Heide in de gemeente Zeist.

Willem-Alexander werd ontvangen door burgemeester Koos Janssen en hij ontmoette buurtbewoners. Hij zocht ze op in onder meer een van de nieuwe woningen en in de oudste woonwagen. Aanleiding voor het koninklijke werkbezoek is de tien jaar durende vernieuwing van het woonwagencentrum, die in maart 2018 wordt afgerond.

De koning hoefde zijn schoenen niet uit te trekken toen hij een kijkje nam in een van de nieuwe woningen. "Een hele eer", zei bewoonster Tonia Brummer-Gerrits (88) over het koninklijke bezoek. "Ik vond het prachtig en ik vond hem heel lief en ook zo gewoon".

Vaste woningen

"Ik heb het overal met hem over gehad, over vroeger en onze cultuur. Ik was elf jaar toen de oorlog uitbrak. Ik ben geboren in een woonwagen. Alleen tijdens de oorlogsjaren zaten we ondergedoken. Daarna zijn we weer terug de wagen in gegaan. We reden van stad naar stad om een boterham te verdienen."

Ze woonde dertig jaar in dezelfde wagen voordat ze het aanbod kreeg om een huis op Beukbergen te betrekken. Het park is afgelopen tien jaar opgeknapt en ingericht. Op 10 maart volgend jaar wordt de herstructurering afgerond met een feest. ,,Ik heb direct toegestemd", zegt ze. "Het maakt niet veel uit. Het huis is hetzelfde ingericht als de wagen. Ik zit hier heerlijk. Ik ben blij dat ik het gedaan heb."

Het woonwagencentrum is uitgebreid van 170 naar 220 huishoudens. Behalve staanplaatsen zijn er ook vijftig vaste woningen. Mensen die al jaren op de wachtlijst stonden, konden hierdoor een plek op Beukbergen krijgen. Het gaat veelal om familie en kinderen van bewoners.

Koning bezoekt woonwagenkamp
Koning bezoekt woonwagenkamp (Foto: ANP)