Anti-Pieten vernielen Sinterklaashuis Dordrecht

Treurig. Zo noemt de Dordtse burgemeester Wouter Kolff een laffe actie waarbij de sloten van het Sinterklaashuis in Dordrecht zijn dichtgespoten met lijm. Op de deur waren ook stickers geplakt met de tekst 'Zwarte Piet is racisme', dus uit welke hoek het vandalisme komt is duidelijk.

Kolff stelt op Twitter terecht: "Dit is geen ludieke actie. Ieder mag zijn mening hebben, maar van andermans spullen blijf je simpelweg af." Medewerkers die woensdagochtend het Sinterklaashuis wilden binnengaan, ontdekten de stickers en lijm. Het pand is gewoon open, aldus Erik Zindel, bestuurder van het Sinterklaashuis. In de weken voor pakjesavond komen er elk jaar zo'n 20.000 mensen een kijkje nemen in het pand waar de sint logeert als hij in het land is.

Welk van de anti-Pietenclubjes er achter de actie zit, is niet duidelijk. Lokale media werden in een e-mail gewezen op de actie. "Jammer. Het is voor het eerst in alle jaren dat we dit doen, dat zoiets gebeurt. Wij hebben altijd geprobeerd mee te gaan in de discussie over Zwarte Piet. Wij hebben pieten, geen zwarte pieten. Mensen laten zich hier schminken op een manier waarbij ze zich goed voelen. Ik zag er pas nog een met blonde haren."  Het uitbannen van zwarte Zwarte Pieten mocht ook hier niet baten. Maar dat zal zijn omdat Piet helemáál moet verdwijnen.

Bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht in 2012 hield de politie vier demonstranten aan die T-shirts droegen met de tekst 'Zwarte Piet is racisme'. De discussie over het uiterlijk van de pieten is daarna helaas niet meer gestopt.

Of het OM al tot strafvervolging over wil gaan wegens het plegen van strafbare feiten valt nog te bezien.

'Actie bij Sinterklaashuis Dordrecht treurig'
'Actie bij Sinterklaashuis Dordrecht treurig' (Foto: ANP)