BN'ers nemen één dag vluchteling in huis

Bekende Nederlanders bieden woensdagnacht een vluchteling zonder verblijfsvergunning onderdak. Zij doen dit ter gelegenheid van de Nacht van de Vervanging, die wordt georganiseerd door ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, en om te laten zien hoezeer zij wel niet deugen.

Onder anderen de actrices Hadewych Minis en Hanna Verboom nemen een vluchteling in huis. Ze fungeren zo als 'vervanging' van ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, dat vluchtelingen en uitgeprocedeerde asielzoekers hulp biedt. Ook tv-presentator Joost Prinsen en de schrijvers Lydia Rood en Saskia Goldschmidt hebben een vluchteling als logé. Na één nachtje worden de mensen weer keihard op straat gegooid.

Voorafgaand aan de Nacht van de Vervanging debatteren deelnemers in het Verzetsmuseum in Amsterdam over het Nederlands vluchtelingenbeleid. Dit jaar is er speciale aandacht voor opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers door gemeentes, die hun 'bed, bad en brood' bieden. Het nieuwe kabinet wil deze lokale initiatieven vervangen door acht nationale opvanglocaties, die als voorwaarde voor onderdak eisen dat uitgeprocedeerde asielzoekers meewerken aan de terugkeer naar hun land van herkomst.

BN'ers nemen vluchteling nacht in huis
BN'ers nemen vluchteling nacht in huis (Foto: ANP)