Uitspraak hoofddoek bij politie

Het College voor de Rechten van de Mens doet maandag uitspraak over het dragen van een hoofddoek bij de politie. Een agente uit Rotterdam heeft de zaak bij het College aangespannen, want zij wil tijdens haar werk haar hoofddoek dragen. De politie staat dat echter niet toe. Het College zal beoordelen of de politie in strijd handelt met de Algemene wet gelijke behandeling.

Nu zijn de regels zo dat organisaties bepaalde neutrale kledingvoorschriften van hun werknemers mogen eisen, zoals een verbod op het dragen van een hoofddeksel. Het kan zijn dat een dergelijk beleid ervoor zorgt dat een werknemer indirect wordt beperkt in zijn of haar vrijheid van godsdienstuiting. Het College voor de Rechten van de Mens beoordeelt per individueel geval of dit zo is. Verder wordt gekeken of een organisatie goede redenen heeft voor het verbieden van zichtbare politieke of religieuze symbolen, dit kan per functie verschillen.

Uitspraken van het College zijn niet bindend. "Het College is deskundig en gezaghebbend en daarom vraagt een reactie ook een zorgvuldige voorbereiding. Uiteraard doet de politie dat in samenspraak met het ministerie van Justitie en Veiligheid, want de uiteindelijke bevoegdheid ligt bij de minister", heeft de politie al laten weten.

Begin november publiceerde de Volkskrant een interview met de agente -die overigens Sarah Izat heet-, het interview kun je hier lezen.

Uitspraak hoofddoek bij politie
Uitspraak hoofddoek bij politie (Foto: ANP)