'Turkije boos om Noorse inhuurkracht'

Misschien was het boosheid om flexwerk, misschien was het iemand op z'n laatste dag, of wellicht vond een Noorse werknemer het sowieso de moeite waard om Turkije pissig te maken tijdens een grote NAVO-oefening in het Noorse Stavanger.

Vrijdag berichtten we dat Turkije zich kwaad terugtrok nadat president Recep Tayyip Erdogan en grondlegger van de Turkse staat Mustafa Kemal Atatürk bij de oefening waren aangeduid als vijanden en doelwitten. De boosdoener blijkt een persoon die door Noorwegen is ingehuurd, aldus de NOS.

Tijdens de oefening merkten Turkse militairen dat Erdogan en Atatürk voorkwamen in een tabel met vijanden. "Zo kunnen we niet samenwerken, zo is er geen bondgenootschap", fulmineerde Erdogan daarop in een toespraak. Veertig Turken werden meteen terug naar huis gehaald.

NAVO-chef Jens Stoltenberg verontschuldigde zich al voor de uiterst pijnlijke blunder. Hij beklemtoont dat de fout niet bij de NAVO als zodanig ligt. Het is volgens hem aan het Noorse leger om de desbetreffende persoon te straffen. Maar handig is allemaal natuurlijk niet, want het gaat immers al zo lekker.

'Turkije boos om Noorse inhuurkracht'
'Turkije boos om Noorse inhuurkracht' (Foto: ANP)