Nabestaanden Henriquez blijven weg bij proces

De nabestaanden van Mitch Henriquez hebben uit onvrede besloten niet langer aanwezig te zijn bij de rechtszaak tegen die twee agenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale arrestatie van de Arubaan. Onder anderen moeder, zussen en neef waren tot nu toe bij nagenoeg alle zittingen aanwezig.

Zij zijn teleurgesteld in de gang van zaken en hebben op deze manier geen vertrouwen in een deugdelijke afloop. Ze hebben het gevoel dat ze in een ,,spookproces" zitten, zei hun advocaat Richard Korver, waarbij de agenten ,,de hand boven het hoofd" wordt gehouden. ,,Ze voelen zich door de overheid aan de lopende band in de steek gelaten."

De nabestaanden vroegen via hun advocaat de rechter de zaak aan te houden, om de door hen geconstateerde tekortkomingen in het proces alsnog te herstellen.

Urenlang betoog

Korver hield in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol een urenlang betoog over wat zijn cliënten van de rechtsgang vinden. Het laatste uur somde hij op wat er volgens hem en zijn cliënten allemaal is misgegaan tijdens het onderzoek. Zo waren de agenten pas dagen na het incident verhoord, waardoor ze uitgebreid met elkaar hadden kunnen overleggen. Ook droegen ze zelf beelden aan van de arrestatie die vele malen beter en scherper waren dan die waar justitie over beschikt.

Bij de uitspraak in deze strafzaak, volgende maand, wil de familie wel weer aanwezig zijn.

De 42-jarige Henriquez werd eind juni 2015 aangehouden op een muziekfestival in Den Haag. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij naar zijn kruis. Hij verzette zich zo hevig tegen zijn aanhouding dat er vijf agenten nodig waren om hem onder bedwang te krijgen. Een van de agenten gebruikte daarbij de omstreden nekklem.

Nabestaanden Henriquez blijven weg bij proces
Nabestaanden Henriquez blijven weg bij proces (Foto: ANP)