Ventura moet wieberen bij Italiaanse voetbalbond na missen WK

Giampiero Ventura is ontslagen als bondscoach van Italië. De uitschakeling in de play-offs om een ticket voor het wereldkampioenschap voetbal heeft hem zoals verwacht de kop gekost.

Italië speelde maandagavond in Milaan met 0-0 gelijk tegen Zweden in de beslissende play-off, na de eerdere 1-0 nederlaag in Stockholm. De viervoudig wereldkampioen ontbreekt daardoor voor het eerst sinds 1958 op een WK.

Ventura begon na het Europees kampioenschap in Frankrijk als opvolger van Antonio Conte. Hij tekende een contract tot medio 2020 tekende, maar zal dat dus niet uitdienen. In kwalificatie voor het WK eindigde Italië achter het ongenaakbare Spanje als tweede, waardoor het veroordeeld was tot de play-offs. Een afloop zonder succes waar hij zijn excuses voor aanbood. "Ik bied mijn excuses aan voor het resultaat, maar niet voor het harde werken dat de ploeg vandaag heeft laten zien. Maar ik besef natuurlijk dat resultaat het belangrijkste is. Deze wedstrijd heeft in ieder geval laten zien dat er niets stuk is in de nationale ploeg en het enige wat ik nu nog kan doen, is mijn verontschuldigingen aanbieden voor het resultaat", aldus Ventura. 

Twee dagen na het debacle kwam de Italiaanse bond tot de conclusie dat er een nieuwe bondscoach moet komen om de nationale ploeg er weer bovenop te krijgen. In de Italiaanse media wordt de naam van Carlo Ancelotti, die onlangs werd ontslagen door Bayern München, veelvuldig genoemd als nieuwe bondscoach voor La Squadra Azzurra.